Hos LEPO Autisme skaber jeg, Lene Poulsen, en tryg og støttende ramme for børn, unge og voksne med autisme, deres familier, pårørende og fagfolk. Med over 30 års erfaring tilbyder jeg individuel støtte, vejledning og specialiserede metoder, der fremmer trivsel og livskvalitet.
forældre eller pårørende
Som forældre eller pårørende kan du have behov for at tale om, hvordan det er at have et barn eller ung med autisme og hjælp til at støtte bedst muligt. Især når omgivelserne har svært ved at forstå og acceptere dit barns måde at være i og opfatte verden på. Dit barn kan virke til at tilpasse sig fint udenfor hjemmet, men hjemme i de trygge rammer kommer reaktionerne frem. Det kan også være din partner, kæreste, ægtefælle har autisme og at I har behov for støtte til at forstå hinanden og jeres forskellige tænkning
Som forælder kan du føle både lettelse og sorg, når dit barn får stillet en autismediagnose. For nogle er diagnosen en overraskelse, mens det for andre er en bekræftelse af noget, de allerede har mistænkt. Du kan have mange tanker om fortiden, nutiden og især fremtiden.
Forældre kan reagere forskelligt, når barnet eller den unge får en autismediagnose. Dette kan skabe behov for hjælp til at forstå og håndtere de forskellige reaktioner. Der kan også være forskellige syn på, hvilke krav der er passende at stille til barnet eller unge og hvordan man bedst samarbejder om barnets behov.
Du oplever måske at dit barn får mange tanker, når I nærmer jer aften og har svært ved at falde i søvn, at dit barn er enten i meget høj eller lav arousal, at dit barn reagerer voldsomt på bestemte sanseindtryk, at din barn spiser meget lidt eller kun få bestemte madvarer, at dit barn har problemer med fordøjelsen, at dit barn ofte klager over smerter i hovedet eller maven eller andre steder i kroppen. Dette kan bekymre dig og du ønsker hjælp til hvordan du bedst håndterer dette og støtter dit barn.
Dit barn kan have svært ved at håndtere dagligdagens små krav, modstand mod børnehave eller have ufrivilligt skolefravær, trække sig fra eller have svært ved socialt samvær. Du kan være usikker på hvordan du skal tale med dit barn om autisme eller hvordan du skal informere søskende og omgivelserne om diagnosen.
Som forælder ønsker du at støtte dit barn bedst muligt, men kan føle dig alene og mangle vejledning, redskaber og metoder til at tackle udfordringer i hverdagen og i forhold til søskende og den øvrige familie.
Det kan være dit barn er i mere alvorlig mistrivsel og har overbelastningsreaktioner, følgetilstande/andre diagnoser som angst, depression, OCD, søvnforstyrrelse, PDA, selvskade, spiseforstyrrelse.
En stor del af børn og unge med autisme har også en (uopdaget) ADHD eller ADD diagnose, hvilket kræver en særlig opmærksomhed på hvordan de 2 diagnoser både har fællestræk men hvor der også er modsatrettede behov.
Da det ofte er svært for omgivelserne at forstå dit barn og dit barns behov, fordi barnet/den unge maskerer og holder på sig selv udenfor hjemmet, har du måske behov for støtte til at kommunikere med det offentlige system, daginstitution eller skole.
Som bedsteforælder eller anden pårørende kan det være svært at forstå og støtte familien. Jeg tilbyder hjælp og vejledning til at navigere i disse udfordringer, så I kan finde den bedste måde at støtte jeres barn og hinanden på vejen videre til trivsel og livskvalitet.
Hos LEPO tilbyder jeg
Familievejledningsforløb og Individuelle rådgivningssamtaler
Familievejledningsforløb er for jer som forældre, der ønsker at få mere viden om autisme og hjælp til at forstå, støtte og guide jeres barn til trivsel og livskvalitet og som har behov for hjælp og støtte til at håndtere livet med et barn eller ung med autisme i familien. Forløbet er på 12 gange og tilrettelægges individuelt ud fra jeres ønsker og behov.
Emner, der kan indgå i forløbet:
- Psykoedukation: Lær om autisme og dens indvirkning på jeres barn/unge.
- Autismetilgang og metoder: Effektive strategier og metoder til at støtte jeres barn/unge.
- Stressbelastning og stressreducering: Identificer og reducer stressfaktorer.
- Følgetilstande/tillægsdiagnoser: Håndtering af angst, depression, isolation, selvskade, spiseforstyrrelse, OCD, mv.
- Low arousal: Teknikker til at skabe ro og reducere konflikter.
- Sorg og krise: Forstå og håndter de følelsesmæssige udfordringer ved en anderledes familiesituation.
- Søskende: Støtte og forståelse for søskende til et barn/ung med autisme.
- Parforhold: Hvordan I som par kan støtte hinanden og jeres barn/unge.
- Kommunikation og samarbejde: Effektiv kommunikation med dagtilbud, skoler og andre institutioner.
Familiekursus
Familiekursus er for jer med et barn eller en ung med autisme i familien og som ønsker en fælles forståelse for, hvad autisme er, og hvordan autismen kommer til udtryk hos barnet/den unge. Kurset tilrettelægges ud fra jeres ønsker og behov.
Kurset kan omfatte:
- Forståelse af autisme: Hvad autisme er og hvordan det påvirker barnet/den unge.
- Metoder og tilgange: Effektive metoder til at støtte barnet og familien.
- Støtte til familien: Hvordan forældre, bedsteforældre, søskende og andre nære relationer bedst kan støtte barnet og hinanden.